Rakas päiväkirja, tänään saimme kuulla uutisen, että perussuomalaiset eivät lähde hallitukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että Kokoomus ja SDP tarvitsisivat RKP:n ja KD:n – kummatkin ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa – ja mahdollisesti myös vihreät mukaansa kyetäkseen muodostamaan enemmistöhallituksen.

Vasemmistoliitto jättäytynee hallituksen ulkopuolelle samoista syistä kuin perussuomalaiset: puolue vastustaa Kokoomuksen tuloerojen kasvattamiseen keskittyvää eli talouskriisiä yllä pitävää politiikkaa. Vasemmistoliiton suurin haaste on erottautua oppositiossa perussuomalaisista.

Sen sijaan SDP on emansipoitunut vasemmistopuolueen – eli ankeuttajan kuten Mikael Junger asian ilmaisisi – leimasta: vielä 1980-luvulla SDP:n hallitukseen osallistumisen ehtona oli sosialisointi (taloudellinen tasa-arvo ja demokaria), 2010-luvulla se on valtion omaisuuden myyminen kansainvälisille pääomasijoittajille.

Moni vihreiden kannattaja, joka pelästyi perussuomalaisten vaalivoittoa, lienee nyt helpottunut: Timo Soinista ei tullut sisäministeriä, eikä Jussi Halla-ahosta maahanmuuttoministeriä tai Kike Elomaasta kulttuuriministeriä.

Haluan kuitenkin muistuttaa siitä, että esimerkiksi rasismin ei synny tyhjästä. Sen kasvualustana on tietoinen tuloeroja kasvattava politiikka (johon myös vihreät ovat edellisessä hallituksessa toimiessaan osallistunut). Kokoomusvetoinen hallitus tuskin lähtee muuttamaan edellisen hallituksen eriarvoistavan veropolitiikan suuntaa (vaikka SDP:n vasemmistosiipi huomauttaisi asiasta tai uskottelisi äänestäjilleen talouspolitiikan muuttuneen). Sen sijaan jos perussuomalaiset olisivat olleet hallituksessa, paine tasa-arvoisempaan, oikeudenmukaisempaan ja vasemmistolaisempaan talouspolitiikkaan olisi ollut vahvempi.

Pahimmassa tapauksessa – ja valitettavasti hyvin todennäköisessä – kansainvälinen talouskriisi ei tule nykyisillä järjestelyillä taittumaan. Kyse on niin syvälle kapitalismin rakenteisiin ulottuvasta taudista, ettei sitä vastaan voi taistella šokkidoktriinein (kuten nyt Kokoomus ja SDP eurooppalaisten veljespuolueiden ja pankkiirien innoittama on esittänyt).

Tästä seuraa se, että yhteiskunnallinen tilanne kärjistyy entisestään ja perussuomalaiset vakiinnuttaa asemansa keskisuurena puolueena ja sen sisällä toimiva oikeistoradikaali ryhmittymä saa entistä enemmän kannattajia.

Olisi ollut kaikille parempi, että perussuomalaiset olisi hallitusvastuussa.

Mainokset