Rakas päiväkirja, yksi huomio unohtui toissapäiväisestä kirjoituksestani: globalisaation vaikutus kansallisvaltiovetoiseen tietokapitalismiin. Pääsimme viimeksi siihen, että tieto on tietokapitalismissa sekä tuotannontekijä että hyödyke. Porvarillisen kansallisvaltiolle tämä on ongelmallinen tilanne sikäli, että samaan aikaan pitäisi rahastaa tiedontuotannolla ja pitää tiedontuotannon kustannukset mahdollisimman alhaisina jotta suomalainen tiedontuotanto pärjäisi globaaleilla markkinoilla kovassa kilpailussa. Samalla tavoin teollisuuskapitalismin ongelma on ollut se, että on elinkeinoelämä on halunnut pitää työläisten palkat mahdollisimman alhaisina, mutta toisaalta vahva kotimainen kulutuskysyntä olisi myös elinkeinoelämän etu, varsinkin silloin kun vienti ei vedä, ja tätä varten palkat olisi syytä pitää korkealla tasolla.

Ratkaistakseen sen, että tieto on samanlaisesti hyödyke ja tuotannontekijä tietokapitalismissa, porvaristo on käpertynyt eräänlaisena väliaikaisena kompromissina kansallisvaltioideologiaan. Tästä on esimerkkinä ehdotus lukukausimaksuista EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille yliopisto-opiskelijoille. Näin tietoa pystyttäisiin myymään hyödykkeenä ”muukalaisille” ilman, että kotimainen elinkeinoelämä ja Suomessa toimivat yritykset joutuisivat maksamaan lisää koulutetusta työvoimasta ja erilaisista koulutuspalveluista, tietokapitalismin tärkeimmästä tuotannontekijästä: tiedosta.

Ongelma on vain siinä, että elämme globalisoituvassa maailmassa (kuten kulunut fraasi 1990-luvulta meitä muistuttaa): yritykset voivat koska tahansa siirtää tuotantonsa pois Suomesta ja ihmiset hankittuaan ilmaisen korkeakoulutuksen matkustaa töihin vaikkapa Australiaan. Käpertyminen kansallisvaltioideologiaan ja pyrkimys hallita sillä tietokapitalismia ja ihmisiä epäonnistuu vääjäämättä. Sitä paitsi en usko, että esimerkiksi Kokoomuksessakaan oikeasti uskotaan yliopistojen lukukausimaksujen jäävän koskemaan vain ja ainoastaan EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville suunnattuja maisteriohjelmia. Olisin huolestuneempi siitä, jos joku päättävässä asemassa oleva kokoomuslainen onnistuisi allekirjoittaneen vakuuttamaan, että asioiden laita on näin. Vaikka se olisikin Suomen valtion etu, kapitalismi on vahvempi Kokoomusta ja Suomen valtiota.

Eiköhän tämä asia nyt tullut selväksi? Seuraavalla kerralla jotain uutta.

Mainokset