Rakas päiväkirja, päivän uutinen näyttää olevan se, että keskustalainen Matti Vanhanen osoitti jälleen sen, että hänestä ei ole uudeksi Urho Kaleva Kekkoseksi. Tosin me yliopistolaiset olemme huomanneet sen jo aikaisemmin. Nimittäin yliopistolakiuudistuksessakin Kokoomus on röyhkeydellään viemässä pisteet kotiin koska kokoomuslaisilta odotetaankin ylimielistä, sivistymätöntä ja epäisänmaallista käyttäytymistä, kun taas Keskustalta on odotettu sovittelevaa politiikkaa, että puolue olisi oikeasti poliittisessa keskustassa. Tästä syystä Vanhasen epäonnistuminen yliopistolakiuudistuksen ”sovittelussa” peittää alleen jopa sen häpeän, että myös Vihreät ovat osallistumassa autonimisen yliopistomaailman tuhoamiseen.

Ei voi kuin ihailla uuden opetusministerin Henna Virkkusen röyhkeyttä ja politiikan taitoa hänen sanoessaan pokka pitäen joitain viikkoja sitten uuden yliopistolain olevan parasta mitä yliopistoille on tapahtunut sitten niiden perustaminen. Virkkunen osoitti toteen vanhan toteamuksen: mitä suuremman valheen esittää, sitä todennäköisimmin se menee täydestä. Kyseinen lausunto lähetettiin useammassa uutislähetyksissä ilman toimittajan tai jonkun asiantuntijan kommenttia.

Uusimmassa Acatiimi-lehdessä Virkkusta lainataan lisää. Nyt hän ei kuitenkaan herätä enää tavoin ihailua, lähinnä sääliä. Hän kun puhuu totta! Virkkunen myönsi suoraan, että ylimpien laillisuusvalvojien ja yliopistojen henkilökuntajärjestöjen lausuntoja ei ollut otettu huomioon yliopistolaki uudistuksessa. Niin ikään Virkkunen sanoi syyksi sille, miksi yliopistojen hallituksin tulevan nyt enemmistö yliopistojen ulkopuolelta, olevan se, että yliopistojen laitokset ja tiedekunnat ovat aikaisemmin saaneet liikaa päättää yliopiston asioista. Toisin sanoen Virkkuselle ongelmana on yliopistojen demokraattinen hallinto. Tiedekunta- ja laitosneuvostoissa kun ylimmät päättävät elimet koostuvat yliopiston henkilökunnasta ja opiskelijoista.

Oma valheensa on myös ollut väite, että uusi yliopistolaki lisäisi autonomiaa. Sen lisäksi, että edellä kuvattu hallinnon uudistaminen ja demokratiasta luopuminen vähentää autonomiaa yleensä, haluaa hallitus puuttua nyt jo yliopistojen pääsykokeisiin. Tätä aikaisemmin kuvittelin, että porvarihallitus aikuisten oikeasti haluaisi Suomeen vähintään yhden kansainvälisesti arvostetun akateemisen opinahjon; puhe innovaatioyliopisto(i)sta ei olisi ollut vain huulenheittoa. Nyt kuitenkin näyttää siltä, ettei Vanhasen hallitus edes ajattele Suomen yliopistojen kilpailukykyä vaatiessaan, että yliopistoihin on päästävä vaikka väkisin suoraan lukiosta (olkoon opiskelijoiden motivaatio mikä tahansa). Jos yliopisto ei saa asettaa tarpeeksi korkeaa rimaa pääsykokeisiin ja valita itse opiskelijansa, voidaan puheet, ei ainoastaan autonomiasta, vaan myös kansainvälisesti arvostetuista huippuyliopistoista lopettaa. Mitä Vanhasen hallitus yliopistolailla oikein haluaa, jää kysymysmerkiksi.

Perjantaina yliopistolakia vastustava mielenosoitus klo 13 alkaen Helsingissä.

Mainokset