Rakas päiväkirja, tässä vaiheessa voisin esittää virallisen veikkaukseni kunnallisvaalien lopputuloksesta. Ihan niin kuin sillä olisi jotain merkitystä – arvauksellani tai todellisuudella. Neljä vuotta sitten kirjoitin tällaisen analyysin vaalien jälkeen.

Silloin suurimmat muutokset Tampereella tapahtuivat oikeiston ja vasemmiston sisällä: Kokoomuksen kanssa vaaliliitossa ollut Ruotsalainen kansanpuolue menetti ainoan paikkansa Kokoomukselle ja Vasemmistoliitto menetti kaksi paikkaa Sosiaalidemokraateille. Nyt aallot vievät toiseen suuntaan – ei niinkään poliittisesta konjunktuurista kuin ehdokasasettelusta johtuen. Saara Karhu ei ole enää ehdokkaana SDP:n listoilla ja Marjatta ”Stenkka” Stenius-Kaukonen tekee paluun Vasemmistoliiton listoilla. Optimistisimmat epäilevät Vasemmistoliiton saavan Tampereella peräti kaksi paikkaa lisää, itse uskon yhteen lisäpaikkaan. Niin ikään valtakunnallisesti Vasemmistoliitolla ei mene yhtä hyvin?

Demarit menettävät yhden paikan. Puolue on edelleen hajallaan eduskuntavaalitappiosta ja varsinkin Tampereella valtuustoryhmä ei tiedä mitä tehdä kun puolue ei enää ole vallan ytimessä. Demarit tottuivat vuosikymmenien aikana, että heillä oli omat virkamiehensä hallintoelimissä ja muut valtuustoryhmät tulivat demareiden puheille, ei toisin päin. Nyt demarit joutuvat kysymään, minkälaisen Tampereen he oikeasti haluavat – he eivät tiedä.

Tampereella Vihreistä on tullut ihan demareita; Kokoomuksen puutarhaosasto ja virkamiespuolue. Monet vasemmistolaiset kuvittelevat, että ”paljastaessaan” vihreiden äänestäjille kuinka oikeistolaista politiikkaa Vihreät ovat tekemässä tai ainakin tukemassa, niin puolue alkaa vuotamaan kannatusta vasemmalle. Näille vasemmistolaisille ei ole tullut mieleen, että useimmille vihreiden kannattajille politiikan oikeistolaistuminen ei ole ongelma. He haluavatkin Vihreistä liberaalin oikeistopuolueen vaihtoehdoksi Kokoomukselle, kilpailemaan sen kanssa osin samoista äänestäjistä. Tampere on ainoa suurempi kaupunki, jossa on huomattavasti vasemmistolaisittain ajattelevia vihreiden peruskannattajia. Niin ikään Pirkanmaa oli ainoita vaalipiirejä, jossa Vihreät menettivät eduskuntavaaleissa kannatustaan, eikä nytkään vihreillä ole listoilla ketään tunnettua vasemmistovihreää Satu Hassin ja Rosa Meriläisen luovutettua. Vihreiden valtakunnallinen kannatus kasvaa hiukan tai pysyvän samoissa lukemissa, mutta Tampereella se laskee. Valtuutettujen määrä pysyy entisellään.

Suomen kommunistinen puolue tulee menettämään Tampereelta ainoan paikkansa: Kari Peitsamo on muuttanut Helsinkiin ja puolueen ainoa nuori toivo – en nyt mainitse nimeä – ei ole enää ehdokkaana, ja on huhujen mukaan vaihtamassa puoluetta.

Suurin muutos Tampereella tapahtuu sitoutumattomien ryhmässä. Pertti ”Veltto” Virtanen erosi hiljalleen siitä ja perusti Perussuomalaisten oman yhden hengen valtuustoryhmän. Sitoutumattomien ryhmässä on ollut aikaisemmin kuusi valtuutettua, nyt vaalien jälkeen siinä on kolme – lisäksi Tampereen kaupunginvaltuustossa tullee olemaan Virtasen luotsaama kolmen valtuutetun Perussuomalaisten valtuustoryhmä.

Keskusta tullee samaan yhden lisäpaikan. Älkää kysykö miksi, mutta niin vain käy. Ennen kuin Teisko liitettiin vuonna 1972 Tampereeseen, ei kaupungissa ollut yhtään Maalaisliiton tai Keskustan valtuutettua ja puolueen kannatus oli minimaalista. Nykyään Keskustalla on kaksi paikka valtuustossa. Kristillisdemokraatit ja Kokoomus tulevat säilyttämään nykyisen paikkamääränsä. Valtakunnallisesti Kokoomus tulee kasvattamaan kannatustaan. Siinä missä eduskuntavaaleissa Kokoomus sai oikeistodemarit huomaamaan, että mitä hyötyä on äänestää köyhänmiehenkokoomusta eli SDP:tä kun voi samantien äänestää Kokoomusta, on Kokoomus tekemässä nyt samat Keskustalle. Keskusta on Matti Vanhasen johdolla tehnyt niin oikeistolaista politiikkaa – ja hävinnyt kaikki vaalinsa Keskustan puheenjohtajana – , että moni etelän keskustalainen äänestää samantien mieluummin suoraan Kokoomusta.

Mainokset