Rakas päiväkirja, olin siis tiistaina nyt käytäviin kunnallisvaaleihin liittyen ensimmäisessä ja viimeisessä vaalipaneelissani, Tampereen yhteiskoulun lukiossa. Seuraaviin vaaleihin osallistumista harkitsen kahteen kertaan vaikka pyydettäisiin. Tai ehkä listaa voisin jälleen lähteä täydentämään, mutta nykyisenkään vertaa en ala asian eteen – ainakaan itseni – tekemään hommia. Nämä vaalit ovat jälleen muistuttaneet minua siitä, että käytännön politiikka ei ole intohimoni, politiikan teoria ja poliittinen filosofia on, ja sitä pystyn toteuttamaan tutkijantyössä tai pienemmässä mittakaavassa kirjoittamalla vaikkapa tätä päiväkirjaa. Niin ikään vaalipäällikkönä tai harmaana taustavoimana tunnen oloni paljon kodikkaammaksi kuin ehdokkaana itseni peliin laittaessa.

Ei paneelissa epämukavaa ollut, mutta parinsadan abin edessä puhuminen mikrofoniin on jotenkin ikävää, vaikka pidänkin puhumisesta yleensä, ennen kaikkea luennoimisesta aiheesta jonka hallitsen. Haluan käyttää omaa ääntäni, puhua selkäsuorana ja yrittää vakuuttaa äänelläni. Nyt kun kuiski mikkiin, ei päässyt oikein paatokseen. En kyennyt nauttimaan esiintymisestä ja kuulijoihin vaikuttamisesta niin kuin olisin halunnut. kunnallispolitiikka on myös vaikea laji – väittäisin sen olevan jopa vaikeampaa kuin kansainvälinen politiikka – jossa poliittisen filosofian tai edes valtio-opin opintokokonaisuuden hallitsemisesta ei ole paljoa apua. Tunnustan, että minua häiritsi hieman se, etten voinut esittää asiantuntijaa paneelissa, jouduin laskeutumaan norsunluutornista: paneelissa oli pari henkilöä, jotka tiesivät Tampereen kunnallispoliittisista kiemuroista enemmän kuin minä: ensimmäinen heistä oli kaupunginvaltuutettu ja toinen oman valtuustoryhmänsä kunnallissihteeri. Toisaalta seuraavissa kunnallisvaaleissa en enää ole virallisesti nuori ja eikä näin ollen ole pelkoa, että minut kutsuttaisiin puhumaan mihinkään lukioon.

Vaaleihin tosiaan reilu kaksi viikkoa aikaa. Kuntavaaleissa vuonna 2008 ehdokasnumeroni on numero 329. Ensi viikolla saan – toivottavasti – käsiini 1 000 lentolehtistä, jotka jaan ja luukutan eteenpäin. Täytyy myös muistuttaa vanhoja ystäviä siitä, että voisivat äänestää minua. Muuta kampanjointia en tule omalla kohdaltani toteuttamaan.

Mainokset