Rakas päiväkirja, viikonloppuna oli Suomen sosiaalifoorumi ja hiljalleen alan palautumaan siitä. Tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut, vaikka itse en ennättänyt juurikaan paneeleita kuuntelemaan. Jo perjantaiyönä minulla oli kunnia majoittaa kolme Itä-Suomen vasemmistonuorta asunnolleni. Lauantaina päivystin ensin Mahdollisuuksien torilla järjestöpöydällä ja illemmalla kouluvahtina pari tuntia, josta ansaitsin ilmaislipun Telakalle. Niin ikään lauantaiyönä asunnollani oli porukkaa yöpymässä: jouduin itse nukkumaan lattialla makuupussissa sillä kolme ihailemaani yhteiskunnallisesti aktiivista nuorta naista valloittivat vuoteeni (enkä mahtunut enää itse sinne).

Sunnuntaina toimin joukkoliikennepaneelin puheenjohtajana. Keskusteljoina olivat erikoistutkija Hanna Kalenoja, Suomen liikenneliiton puheenjohtaja Elmeri Kollanus ja raitiovaunumies Antero Alku. Kuulijoita oli kolmattakymmentä, joukossa Tampereen kaupungin apulaispormestari. Alustukset olivat mielenkiintoisia ja yleisö kiitettävän aktiivista. Uskon itse kunkin saaneen jotain paneelista irti. Itsekin kallistuin kannattamaan maanpäällistä katuratikkaa aikaisemmin Tampereelle suunnitellun pikaratikan sijaan. Katutasolla toimiva raitiovaunujärjestelmä ei ainoastaan tulisi halvemmaksi kuin keskustassa maan alla kulkeva metromainen järjestelmä, vaan sen rakentaminen olisi mahdollista pienempänä laajentaen sitä lähiöihin vähitellen, ja ennen kaikkea maan päällä kulkeva raitiovaunujärjestelmä veisi tilaa autoilta; Hämeenkatu olisi pakko muuttaa joukkoliikennekaduksi. Allekirjoittaneelle kun joukkoliikenteen sujumisessa on kyse esteettisistä, millainen on kaunis ja viihtyisä kaupunki, arvoista, ei ainoastaan ekologisista kysymyksistä.

Iltapäivällä järjestetty tasa-arvopaneeli ei onnistunut niin hyvin koska panelisteista puolet oli syystä tai toisesta estynyt tulemaan paikalle. Monet kuitenkin väittivät senkin olleen antoisa keskusteluhetki, mutta minulle siinä ei mitään varsinaista uutta tullut esille, ja allekirjoittaneella sunnuntai-iltapäivällä alkoi jo voimat olla vähissä. Torkuin lähes koko maanantaipäivän.

Euroopan sosiaalifoorumi järjestetään syyskuussa Malmössa!

Mainokset