Rakas päiväkirja, olin eilen Helsingissä, lähdin aamujunalla ja palasin torstaina aamuyöstä bussilla. Aamupäivällä kävin kuuntelemassa yhdysvaltalaisen sosiologi ja globalisaatioteoreetikko Immanuel Wallersteinin luentoa. Iltapäivällä oli vuorossa paneeli, johon osallistui Wallersteinin lisäksi Helsingin yliopiston valtio-opin professori Teivo Teivainen, aktivisti Peter Waterman, Miamin yliopiston professori Ruth Reitan ja tutkija Rodrigo Nunes. Luento oli mielenkiintoinen, paneeli vähän sekava. Wallerstein puhui taloudellisen ja geopoliittisen kaaoksen lisääntymisestä Yhdysvaltojen hegemonian heiketessä kansainvälisessä politiikassa. Wallersteinin mukaan myös kapitalistinen järjestelmä on tulossa tienpäähän kun markkinoita ei enää kyetä laajentamaan maantieteellisesti tai niin, että maaseudulta kaupunkeihin saataisiin uutta halpaa työvoimaa. Itse olen valmis allekirjoittamaan Wallersteinin tuomion kapitalismille vain jos kapitalismi ymmärretään jossain suppeassa merkityksessä. Laajemmassa merkityksessä kapitalismi kun on vuosisatojen aikana osoittanut sopeutumiskykynsä enkä usko radikaaleihin muutoksiin. Puhujana Wallerstein oli uskomaton.

Illalla oli maailmanpoliittiset rock-iltamat Dubrovnik nimisessä mestassa. Paikalle oli ahtautunut perinteisen akateemisesti suuntautuneen aktivistiskenen tyyppien lisäksi useampia enemmän tai vähemmän vasemmistolaisia professoreja. Itse Wallersteinkin jaksoi olla paikalla pari tuntia ja käydä puhumassa estradilla vielä kerran vuoden 1968 tapahtumien merkityksestä, vaikka ikää hänellä on jo lähemmäs 80 vuotta. Pelle Miljoonan Unabomber -yhtyeen kanssa noustua lauteille meno muuttui hurjaksi. Ensimmäistä kertaa näin yli satakiloisen valtio-opin professorin daivaavan yleisön joukkoon punk-keikalla.

Helsingin keikka kannatti, vaikka laskujeni mukaan yli sata euroa meni. Täyshintaiset juna- ja bussiliput ovat kalliita ja kolmen aterian – kävin mm. Bossa nimisessä ravintolassa lounaalla, ruoka maistui erinomaiselle, mutta annos oli turhan pieni suurempaan nälkään – nauttiminen niin sanotusti ulkosalla maksaa. Nyt on pirteä olo eikä ahdistuksen tai masennuksen varjoa näy kun mieli ja ruumis sai virikkeitä. Ja tänään niitä tulee lisää: Tampereella alkoivat eilen filkkarit ja menen katsomaan näytöstä nimeltä Rake special: punaiset ja valkoiset.

Mainokset