Rakas päiväkirja, kyborgipaperin toinen versio alkaa olla oikolukua vaille valmis. Esittelen sen seminaarissa reilun viikon kuluttua. Sitten kirjoitan siitä vielä kolmannen version maaliskuun puoliväliin mennessä, jolloin on eräs toinen seminaari-istunto. Täytyy jakaa sinun kanssasi ilo siitä, että kyseinen paperi alkaa muistuttamaan aikuisten oikeasti artikkelikäsikirjoitusta. Vaikka artikkeleiden kirjoittaminen sinänsä ei vuosien saatossa ole tullut helpommaksi, niin olen oppinut tuntemaan missä vaiheessa työ on, itsekritiikkiä. Nyt se on sellaisessa vaiheessa, että mitään oleellista uutta ”tavaraa” se ei enää kaipaa, mutta seuraavan kuukauden aikana sanoja, lauseita ja kappaleita on syytä ajoittain hioa, itseilmaisua parantaa ja terävöittää. Kaiken lisäksi kyborgipaperia kirjoittaessani sain uusia ideoita sekä ”ihmetyspaperiin” että väitöskirjani viimeiseen eli kuudenteen artikkeliini. Sille en ole vielä keksinyt mitään osuvaa nimeä. Sen kimppuun palaan lähipäivinä.

Hämärästä ilmasta huolimatta elämä on nyt muutenkin poikkeuksellisen mukavaa: helmikuun puoliväliin asti joka viikonloppuna on tiedossa jotain touhua ja tohinaa. Erilaiset harrastukset ja yhteiskunnalliset riennot pitävät mielen virkeänä.

Jotta ei tulisi liian iloinen ja vireä olo, onneksi meillä on keskustalainen pää- sekä sosiaali- ja terveysministeri. Heidän viimeaikaiset ulostulot ovat pitäneet verenpaineen korkealla. Ensinnäkin ministeri Liisa Hyssälä meni viikonloppuna ehdottamaan, että lääkärit voisivat pitää yksityisvastaanottoja virka-ajan jälkeen julkisissa terveyskeskuksissa muodollista korvausta vastaan. Onneksi edes Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa hänelle huomautettiin, että eikö mielekkäämpää olisi lääkärien palkkaaminen vuorotyöhön julkiselle puolelle (jotta he voisivat tehdä töitä myös iltaisin). On tunnettua, että kansalaiset arvostavat julkisia palveluita enemmän kuin yksityisiä, mutta yhtä tunnettua on se, että Keskusta-puolue on sitten Esko Ahon valtakauden ollut kiinnostunut vain suhteistaan elinkeinoelämään. Hyssäläkin varauksettomasti lähti lääkärifirmojen käsikassaraksi. Terveydenhuollon tehostamisen kanssa Hyssälän ehdotuksella ei ollut mitään tekemistä.

Myös pääministeri Matti Vanhanen näemmä jatkaa, ei ainoastaan elinkeinoelämän juoksupoikana olemista, vaan suomalaisen yritteliäisyyden vastustamista Yhdysvaltoihin suunnatulla matkallaan. Tarkoitan nyt hänen esittämään toivomusta, että Microsoft niminen monopoliyritys investoisi Suomeen. Kuka vielä muistaa 2000-luvun alkua jolloin Suomessakin puhuttiin ylpeänä Linus Torvaldsin alkuun kehittämästä Linux -käyttöjärjestelmästä? Nähtävästi valtamedia on pyrkinyt unohtamaan tämän episodin ymmärrettyään, että Torvalds onkin radikaali avoimen lähdekoodin kannattajia, ja avoimen lähdekoodin idea on suunnattu nimenomaan Microsoftin tai Nokian kaltaisia monopoliyrityksiä vastaan, haastamaan ne niin taloudellisesti kuin poliittisesti. Toisin sanoen se, että nyt keskustalainen pääministeri asettuu yhdysvaltalaisen suuryrityksen puolelle edistyksellistä luovaa taloutta vastaan ei ole mikään uutinen valistuneelle kansalaiselle.